Завод «Фанплит» стає стратегічним партнером районної влади

Згідно запровадженого правила щотижня відвідувати підприємства ввіреного йому району, голова Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації Петро Онофрійчук побував на одному з провідних підприємств України з вироблення деревоволокнистих плит і фанери – ПрАТ «Фанери та плити», що веде свій вік від 1908 року, розташоване у Дніпровському районі по вулиці Фанерна 1, і де впродовж останніх 27 років головою правління – генеральним директором заслужений працівник промисловості України Палладій Горбатюк.
Відтак, 8 червня керівник «Фанплит», а також головний інженер заводу Ярослав Балич приймали повноважну делегацію від Дніпровської районної влади в складі її голови Петра Онофрійчука, виконувача обов’язків першого заступника голови Віктора Сушінця, заступника голови Алли Загородньої, начальника відділу з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики Григорія Лобача.
Вже огляд магазину з реалізації готової продукції та столу замовлень від приватних осіб засвідчив, що дане підприємство здатне задовольняти широкий спектр смаків покупців побутових меблів і виробів, причому на будь-якої «важкості» гаманець. Ба більше: таких низьких цін іще пошукати! Отож, усім охочим прямий шлях до заводської крамниці по вулиці Фанерна, 1.
Понад годину тривав екскурс виробничими площами заводу, а це безмежні площадки зі складування сировини, три виробничих цехи, склади готової продукції, що підведеними залізничними рейками скеровується не лише вітчизняним замовникам, а й, зважаючи на наявність єдиного серед промислових підприємств міста Києва автономного пункту митного контролю, і закордонним користувачам із багатьох країн світу. Стоси запакованої продукції замовникам із Туреччини відвідувачі заводу бачили на власні очі.
Так, часи нині не прості, і «Фанплит» мав значно кращі показники виробничої діяльності. Втім, після суттєвого спаду 2014 року, упродовж 2015-го завод приростив 10% виробництва, що у річному грошовому обсязі склало майже 200 мільйонів гривень. Вагома й соціальна складова: на заводі працюють близько 450 людей, із яких третина – жінки, із цілком пристойними для нашого часу зарплатнею та пакетом соціального забезпечення. Так, до свого сторіччя завод за власні кошти збудував 200-квартирний будинок, із яких 100 квартир були передані заводчанам.
Тож не дивно, що «Фанплит» – найродинніше підприємство, як мінімум, Дніпровського району столиці України, на якому трудяться близько ста династій заводчан. Плекаючи власну родинність, працівники «Фанплиту» піклуються й про нужденних: вони першими надали матеріальну допомогу сім’ям загиблих і поранених в АТО, регулярно відправляють до прифронтових районів вагомі гуманітарні вантажі тощо.
У плані осучаснення виробничих процесів, окремою гордістю господарів є наступне: за програмою впровадження енергозберігаючих технологій, торік на «Фанплит» було здійснено модернізацію термомасляного устаткування німецького виробництва, що дозволило перевести його роботу з природного газу на незрівнянно дешевшу деревну тріску. Відтак, попри разові витрати, на перспективу це дозволить заощадити дуже суттєві кошти.
Отже, після такого прискіпливого ознайомлення з виробничими процесами і можливостями заводу «Фанплит», уже в директорському кабінеті учасникам зустрічі було вдосталь дискусійного поля з обговорення перспектив співпраці на благо не лише заводчан, а й мешканців нашого району.
Очільник Дніпровської районної влади Петро Онофрійчук конкретизував: однині вбачаю «Фанплит» стратегічним партнером у реалізації програми соціально-економічного розвитку Дніпровського району, зокрема, в частині забезпечення ремонтів і переоснащення наших соціальних об’єктів – дитсадків, шкіл, житла, закладів культури, охорони здоров’я тощо. І це вже стане нашим спільним зразком державно-приватного партнерства: Дніпровської райдержадміністрації та Приватного акціонерного товариства «Фанплит».
Довідка про ПрАТ «Фанплит»
В перші роки, після введення в експлуатацію заводу, фанера вироблялась сирим гарячим способом на білкових клеях. Випуск фанери в рік складав до 5 тис. м3, а працюючих на заводі було близько 500 чоловік. На початку Великої Вітчизняної війни завод виготовляв бутафорні танки. Наприкінці 1943 року, при звільненні Дарниці під час відступу німців, завод був зруйнований та спалений. З метою забезпечення народного господарства України фанерними виробами, рішенням органів СРСР, було запропоновано Наркомлісу УРСР відбудувати Дарницький фанерний завод. Відбудова заводу закінчилась в 1948 році.
Приватне акціонерне товариство “Фанплит” сьогодні є базовим підприємством України з виготовлення деревноволокнистих плит та фанери і має визнання високого рівня якості продукції як в нашій державі, так і за її межами.
Зараз виробництво забезпечене автоматичними технологічними комплексами для функціонального системного контролю і управління виробничими процесами.
Дотримання технологій, які надані іноземними фірмами–виробниками устаткування і застосування автоматичного та напівавтоматичного устаткування, зводить до мінімуму вплив людського фактору при виготовленні продукції.
ПрАТ «Фанплит» постійно ініціює переробку некондиційної деревини, яка утворюється на різних підприємствах міста Києва (житлово-комунальні господарства, будівельні організації, інші) на технологічну тріску для подальшого її використання в якості палива для теплогенераторів. Так, в 2015 році було проведено модернізацію термомасляної установи німецької фірми Konus-Kessel, що дозволило перевести її роботу з природного газу на деревну тріску.
Окрім основних виробничих цехів, на підприємстві є ремонтні цехи і служби, своя котельня, успішно працює дільниця лазерної технології, де висококваліфіковані майстри виготовляють високохудожні вироби з деревини і фанери. На комбінаті також функціонує дільниця з виготовлення меблів на замовлення споживачів, в тому числі для шкіл і дитячих садочків. Підприємство має під’їзну залізничну колію та власну дільницю митного контролю.
Основна продукція підприємства – плита деревноволокниста, фанера клеєна та шпон лущений.
Фанера виготовляється зі шпону листяних порід (береза, вільха, осика).
Показники якості деревноволокнистих плит та фанери клеєної контролюються в акредитованій вимірювальній виробничій лабораторії підприємства.
Одним із найголовніших досягнень колективу комбінату стало освоєння в 1986 році виробництва деревноволокнистих плит марки ПСТ (MENDE-MDF) сухого безперервного способу виробництва на базі устаткування і за технологією фірми «Бізон-Верке» (Німеччина). Плити деревноволокнисті призначені для використання в будівельних і меблевих конструкціях, захищених від вологи. Устаткування і зараз працює на вищому рівні від проектної потужності і приносить підприємству прибуток, який дає можливість зберегти колектив і розвиватися підприємству.
Комбінат виготовляє продукцію як для потреб внутрішнього ринку, так і на експорт. Упродовж багатьох років ПрАТ «Фанплит» експортує свою продукцію до США, Великобританії, Німеччини, Бельгії, Іспанії, Італії, Польщі, Туреччини, Сирії, Йорданії, Сербії, Румунії, Росії, Молдови, Грузії та інших країн світу.Підприємство виготовляє інноваційну продукцію – вогнетривку фанеру для потреб будівництва, транспорту.
Штат працівників стабільний, укомплектований робітниками, які мають відповідну підготовку. Спеціалісти з вищою освітою, спеціалісти та робітники вищої кваліфікації складають близько 50% працівників. З робітниками постійно проводяться навчання, де вони підвищують свою кваліфікацію, опановують нову техніку та технологію.
Велика увага на комбінаті надається створенню соціальної сфери: працює медпункт, магазин, їдальня, навчальний клас, святкова зала, у цехах є кімнати відпочинку та прийому їжі. Особливо важливо те, що комбінат будує житло для своїх працівників. Так, до 100-річчя комбінату було збудовано двохсот квартирний будинок, з якого 100 квартир надані працівникам підприємства.
За інформацією відділу з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики підготовлено у відділі з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю.

Замовити зворотний дзвінок



[recaptcha]